Video - Πέρα από την ψυχιατρική διάγνωση: το θεωρητικό πλαίσιο «Εξουσία - Απειλή - Νόημα»

ως εναλλακτική προσέγγιση στην κατανόηση της ψυχικής δυσφορίας 

 

Περισσότερα: 

Το Κίνημα “Ακούγοντας Φωνές” διοργάνωσε ένα διαδικτυακό εργαστήριο με συντονίστρια τη Lucy Johnstone, η οποία παρουσίασε το θεωρητικό πλαίσιο «Εξουσία - Απειλή – Νόημα». Το εργαστήριο εστίασε σε μια συνοπτική παρουσίαση και επεξήγηση της εναλλακτικής αυτής προσέγγισης.

 

Το θεωρητικό πλαίσιο «Εξουσία - Απειλή – Νόημα» (Power Threat Meaning Framework ή συνοπτικά PTMF) αποτελεί μια ριζοσπαστική εναλλακτική στα ταξινομητικά μοντέλα της δυσφορίας. Πρόκειται για μια συν-παραγωγή πέντε ετών μιας ομάδας κορυφαίων κλινικών ψυχολόγων και γνωστών επιζώντων/επιζησασών και δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2018 από τη Βρετανική Ψυχολογική Εταιρεία ως εναλλακτική της ψυχιατρικής προσέγγισης για την κατανόηση και την αντιμετώπιση της ψυχικής δυσφορίας. Από την αρχή συγκέντρωσε το διεθνές ενδιαφέρον και συμβαδίζει με τις αρχές του Δικτύου Ακούγοντας Φωνές.

 

Δείτε εδώ το βίντεο από το σεμινάριο:

 

 

 

 

Το συγκεκριμένο πλαίσιο έχει ως αφετηρία τη ρήση των επιζώντων/επιζησασών “Αντί να ρωτάς τι πάει στραβά με εμένα, ρώτα με τι μου έχει συμβεί”. Αντιλαμβάνεται αυτό που η ψυχιατρική αποκαλεί “σύμπτωμα” ως μια κατανοητή απόκριση σε γεγονότα ζωής και ως ένα δημιουργικό τρόπο επιβίωσης. Συνοψίζει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων σχετικά με το ρόλο των ποικίλλων μορφών ισχύος στις ζωές των ανθρώπων και υπογραμμίζει τις συνδέσεις ανάμεσα στην υποκειμενική δυσφορία και την κοινωνική ανισότητα και την αδικία κάθε μορφής. Επισημαίνει πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε αφηγήσεις ανάρρωσης ως μια εναλλακτική στις διαγνώσεις είτε σε επαφή με τις υπηρεσίες είτε όχι. Όλα τα αρχεία, παραδείγματα καλής πρακτικής, βίντεο, άρθρα, εκπαιδευτικό υλικό θα τα βρείτε εδώ:

https://www.bps.org.uk/power-threat-meaning-framework

Η Dr Lucy Johnstone είναι Αγγλίδα κλινική ψυχολόγος, συγγραφέας του βιβλίου “Users and abusers of psychiatry” (2η έκδοση Routledge 2000) και συν-επιμελήτρια του “Formulation in psychology and psychotherapy: making sense of people's problems” (Routledge, 2η έκδοση 2013) και του “A straight-talking guide to psychiatric diagnosis” (PCCS Books 2014), όπως και πολλών ακόμα κεφαλαίων και άρθρων, στα οποία διατηρεί μια κριτική ματιά στα ζητήματα θεωρίας και πρακτικής της ψυχικής υγείας. Είναι πρώην Διευθύντρια του Διδακτορικού Προγράμματος του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και κύρια συγγραφέας του “Good practice guidelines on the use of psychological formulation” (Τμήμα Κλινικής Ψυχολογίας, 2011.) Εργάστηκε σε δομές ψυχικής υγείας ενηλίκων για πολλά χρόνια, τα τελευταία στη νότια Ουαλία

Πρόσθετες πληροφορίες