Hearing the Voice

Διεπιστημονική μελέτη στην εμπειρία των φωνών

2012–2022

 

Ευχαριστούμε θερμά τις Πατενταλάκη Ευαγγελία και την Τσελίδου Θεανώ για την μετάφραση στα ελληνικά και τον Βασίλη Μπέτση για την εικαστική επιμέλεια.

 

Οι Charles Fernyhough και Angela Woods από το Πανεπιστήμιο του Durham (UK) διηύθυναν από το 2012 μέχρι το 2018 μια ευρεία διεπιστημονική μελέτη γύρω από την εμπειρία των φωνών με τίτλο ‘Ακούγοντας τη φωνή’ (Hearing The Voice - HtV), τα αποτελέσματα της οποίας, μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο https://understandingvoices.com

Οι εργασίες παρατάθηκαν για τέσσερα ακόμα χρόνια και πλέον ολοκληρώθηκαν. Για να σηματοδοτήσουν το τέλος του έργου, δημοσίευσαν ένα σύντομο φυλλάδιο που παρουσιάζει μια επιλογή δώδεκα ευρημάτων της διεπιστημονικής έρευνα πάνω στην εμπειρία της ακρόασης φωνών.

Το ‘Ακούγοντας τη φωνή’ χρηματοδοτήθηκε από το “Wellcome Trust Strategic Award” (2012–2015) και το “Collaborative Award in the Humanities and Social Science” (2015–2022).

Η ερευνητική ομάδα απαρτιζόταν από δεκάδες ακαδημαϊκούς από ένα ευρύ πεδίο διαφορετικών ειδικοτήτων, όπως επιστημών του νου, ανθρωπιστικών σπουδών, ανθρωπολογίας, πολιτισμικών σπουδών, αγγλικής λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, ψυχιατρικής, ψυχολογίας και θεολογίας. Στο ερευνητικό δίκτυο συμμετείχαν περί τους 30 συνεργάτες και συμβούλους σε βρετανικά και διεθνή ιδρύματα, όπως και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, καλλιτέχνες, ανθρώπους με εμπειρία φωνών και άλλους ειδικούς από εμπειρία (expert by experience). Στόχος είναι η κατανόηση της εμπειρίας των φωνών. Πώς είναι το να ακούει κανείς φωνές; Πώς προκύπτουν; Και τι σημαίνουν; Εδώ θα περιοριστούμε να αναφερθούμε σε δύο σημαντικά ερευνητικά δεδομένα που συνδέονται με τα όσα συζητάμε. Στον πυρήνα του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος βρίσκεται η παραδοχή ότι η διεπιστημονική προσέγγιση των φωνών είναι αναγκαία, προκειμένου να μπορέσει κανείς να αγγίξει όλο τον πλούτο των πολιτισμικών, προσωπικών και φιλοσοφικών νοημάτων της εμπειρίας των φωνών, ειδικά σήμερα, σε μια εποχή που κυριαρχούν οι αναγωγιστικές θέσεις κατανόησης των φωνών αποκλειστικά με όρους εγκεφαλικής λειτουργίας.

Ο ιστότοπος περιέχει πληροφορίες σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων πάνω σε θεματικές όπως: α) Φωνές σε παιδιά και εφήβους, β) Διάλογος με τις φωνές, γ) Θεραπεία εστιασμένη στο τραύμα δ) Η προσέγγιση «Ακούγοντας φωνές» και η συνέντευξη του Maastricht δ) Γνωστικοσυμπεριφορική θεραπεία για φωνές που προκαλούν δυσφορία, ε) Φαρμακοθεραπεία, στ) Πνευματικές ερμηνείες, ζ) Φωνές και δημιουργικότητα, η) Φωνές και σωματική υγεία.  

Κατεβάστε το φυλλάδιο στα ελληνικά

 

 

 

Πρόσθετες πληροφορίες